Riau

2011. február 17.

Kelet-Szumátra nagy részét magába foglalja, a malájok hazája, Indonézia maláj-alapú nemzeti nyelvének forrásterülete. Az első maláj nyelvtankönyvet, a Bustanul Katibint is itt adták ki, 1857-ben. Pekanbaru 1959-ben lett a tartományi központ, átvéve ezt a szerepet a korábbitól, a Bintan-szigeti Tanjungpinangtól. A Siakon mintegy 160 kilométerre folyónak felfelé, ebben a régióban több ház még megmaradt a régi stílusban, köztük a Balai Dang Merdu, a Balai Adat és a Taman Budaya Riau (azaz Riau Kultúrpark).

Idegenforgalmi hivatal

Jl. Jend. Sudirman No.200, Pekan Baru
Telefon: (0761) 31452, 40356
Fax: (0761) 40356
Weboldal: http://www.budsenipar-riau.com
Riaui Idegenforgalmi Tanács:
Gd. Badan Promosi & Investasi Prov., Riau, Lt. 2 , Jl. Gajahmada 200, Pekanbaru – Riau
Tel/fax: +62-761-858441

Odajutás:
A Simpang Tiga repülőtér forgalmas, vízummentes, szabad belépésű légikikötő. A Pelangi légitársaság Kuala Lumpurba, a Silk Air pedig Szingapúrba jár. A hazai légitársaságok közvetlen járatai Dzsakartával, Medánnal, Batammal kötik össze Riaut. A központi buszpályaudvarról folyamatosan mennek és érkeznek is buszjáratok. A városban több ügynökségnél is lehet hajójegyeket kapni Batamra.


Események

A Perahu Naga Fesztivál, Tanjung Pinang. Ez a sárkányhajó-verseny, helyi és külföldi hajók is megmérkőznek egymással, a táv 400 méter. Októberben rendezik, a Tanjung-pinangi tengerrészen, ami a Penyengat-szigetre néz. Az esemény fényét emeli a sok kulturális előadás, úszóverseny férfiaknak és nőknek, s hagyomány a búvárverseny is.
Pacu Jalur, Teluk Kuantan, Indragiri Hulu, Riau. A jalur azaz a kenuverseny egybeesik Indonézia Függetlenségének Napja évfordulójával. Minden feldíszített jalur, amit a Kuantan folyón zajló versenyben használnak, egyetlen fa kérgéből készül, közel 30 méter hosszú és 25-30 evezős ül benne. Korábban ezt az ünnepséget csak betakarítás után rendezték, és szent eseménynek tartották. Rendszerint augusztus 23-26. között tartják.
A márciusi Tradicionális Kultúra- és Táncparádé a malájok kultúráját hivatott érzékeltetni, táncverseny is van és táncelőadás, valamint batami iskolások és tánccsoportok is fellépnek.

Érdekes helyek

Candi Muara Takus. Mint a többi hasonló ilyen épület Szumátrán, ez a buddhista templom (candi) és sztúpa is vörös téglából és homokból épült, Muara Takus faluban (Tigabelas Koto kerület), vélhetően valamikor a IX. században, amikor a Dél-szumátrai Sriwijaya birodalom a hatalma csúcsán volt. Még mindig folynak ásatások, hogy a sztúpa pontos korát és funkcióját meghatározzák. Pekanbarutól 118 kilométerre esik.

A Kerumutan Természetvédelmi Terület. Riau főszigeten alakították ki, a Kuala Kampar kerületben. Ezt a 120.000 hektárnyi (30.000 acre) természetvédelmi területet motoros hajóval 18 óra alatt lehet elérni Pekanbaruból.

Bono. Furcsa természeti jelenség, amit a Rokan (Kampar kormányzóság) mutat be a folyása mentén. Mindennap, amikor megindul a dagály, a folyó szájánál duzzadás képződik a vízben. Morgó zaj kíséretében egyre nő a tömege, amíg csak egy kisebb fa magasságát el nem éri, s pörög/forog, miközben felfelé halad a folyón, majd lohadni kezd, míg végül eltűnik.

Dumai. Korábban kis halászfalu volt a keleti parton, ma hatalmas olajterminál. Tárolók és modern felszerelés emelkedik mindenütt az ég felé, de a város maga egészen kellemes és érdekes maradt.

A siaki szultanátus parkja. Siak szultánjának mór stílusú palotája Pekanbarutól 120 kilométerre folyón felfelé található, 1889-ben építtette Syarif Hasyim Abdul Jalil Syarifuddin szultán. Ma múzeum, a palotában a szultanátus uralmi jelvényeivel és a kiegészítőkkel, valamint más, történelmi érdekességű tárgyakkal.

 

 

A pálmaolaj a természetből jön. Az olajat a pálma gyümölcséből hőkezelés, kivonás és tisztítás útján nyerik.
Teljes kihasználtság mellett hektáronként 7-10-szer több olajat nyerhetünk ki más növényi olajhoz viszonyítva. A pálmaolajnak számos előnye van a többi növényi olajhoz képest a tartósítási eljárásban is.
A Bank Indonesia 50 bázisponttal, 6, 5-ről 7%-ra emelte a referenciarátáját
„A nemzetközi közösség nem hagyhatja, hogy Szíriában még inkább romoljon a helyzet. Amennyiben bebizonyosodik a vegyi fegyverek használata, ez a legmélyebb pontja a szíriai konfliktusnak”, mondta Marty Natalegawa külügyminiszter egy sajtóközleményben, melyet Indonézia állandó ENSZ Képviselete adott ki New Yorkban, idézte az ANTARA, az Indonéz Hírügynökség.
Susilo Bambang Yudhoyono kész bejelenteni egy gazdaságpolitikai csomagot, hogy megelőző lépésként kezelje az esetleges gazdasági problémákat az országban.
Address: 1068 Budapest, Városligeti fasor 26. | TÉRKÉP |
Phone: (+36-1) 413 3800 Fax: (+36-1) 322 8669
E-mail: embassy@indonesianembassy.hu