Nyugat-Jáva

2011. február 17.

Szunda varázslatos földje nyugaton a Szunda-szorostól keleten Közép-Jáva határáig terjed. Elsősorban hegyes vidék, gazdag, zöld völgyekkel, melyek gőgös vulkáncsúcsokra is felkapaszkodnak, közülük néhány a kormányzóság székhelyét, Bandungot is szegélyezi.

Nyugat-Jáva története: a kereskedelem, a fűszerek története, erős királyságok tündöklése és bukása. Az 1500-as évek vége felé a régiót az erős Cirebon város uralta, mely ma is szultanátus, bár régi dicsőségének ma már csak árnyéka. Nyugat-Jáva volt az első találkozási pont az indiai kereskedők és a velük érkező kultúra, valamint Indonézia között, de itt léptek be először a szigetországba a hollandok és a britek is.

Idegenforgalmi hivatal:

West Java Provincial Tourist Office Jl. R.E. Martadinata No.209, Bandung 40114
Telefon: (022) 7271385, 7273209
Fax: (022) 7271385
Weboldal: http://www.westjava-indonesia.com

Odajutás:

A hazai repülőjáratok naponta közlekednek Bandungba, buszok Közép-Jáváról és Dzsakartából Leuwi Panjangba érkeznek. Dzsakartából és Yogyából több vonat is jár Bandungba.

Események

A wayang goleket (fából faragott báb-játék) az előadás minden szombaton délután 1 órától hajnali (!) 5 óráig tart Bandungban, a Jalan Diponegoro 61. sz. alatti Auditóriumban.
A Kemilau Nusantara Fesztivál évente ismétlődik, az ország miden tartományából érkeznek ide ilyenkor kézművesek és kulturális előadók.
A Papírsárkány Fesztivál, a Pangandaran-parton (Nyugat-Jáva) szokott lenni. A sárkányröptető verseny résztvevői érkeznek ide a környező régióból, de külföldről is. Mindenféle méretű és alakú, gyönyörű sárkányokat eregetnek a verseny során, ami egyébként az októberi ünnepségekkel szokott egybeesni. Az aratás idején Nyugat-Jáván népzene- és tradicionális táncbemutatók hallhatók-láthatók.

Érdekes helyek:

Bandung. Nyugat-Jáva tartomány székhelye. A tengerszint felett 768 méteren, Dzsakartától délkeletre, (180 km) fekszik „Jáva Párizsa”. Fákkal szegélyezett szép sugárútjai és a művészi hatások miatt nevezik így. A város nemzetközi figyelmet az első Afro-ázsiai Konferencia (1955) alatt és miatt kapott. Ez hozta össze az afrikai és ázsiai népek 29 vezetőjét azzal a céllal, hogy gazdasági és kulturális kapcsolataikat fejlesszék, s hogy közösen lépjenek fel a gyarmatosítás ellen. Bandung a vásárlást kedvelőknek nagy lehetőségeket kínál, boltok széles választékát a bevásárlóközpontoktól a nyugati stílusú légkondicionált üzleteken át az áruházakig, gyári outletekig, a kis utcácskákban megbúvó vagy a használtcikk piacokon kitárulkozó árusítóhelyekig. Dzsakartától autóval Bandung csak három órányira van. Az odaúton gyönyörű hegyi látkép tárul elénk: a Puncak-hágó, a Lembang és a Bosscha Bolygófigyelő Obszervatórium. Még fentebb a Tangkuban Perahu vulkáni krátere, a sziget vulkánja, amire autóval fel lehet hajtani. Látogassák meg a közelben a Ciater hőforrást és üdülőhelyet egy jó úszás erejéig a meleg, ásványokkal telt vizű medencében. Utána a Patenggang-tavat délen, ami szinte összeér egy teaültetvénnyel. Azután nézzék meg a Kawah Putih-t (fehér krátert) Ciwidey városka mellett, egy órás autózás Bandungból dél felé.


Bogor. Tulajdonképpen a város közelebb van Dzsakartához (50 km) mint Bandunghoz (120 km). A hollandok találóan „gondtalannak” nevezték. Ezt a helyet választotta a holland kormányzó első palotájának 1745-ben. 1832-ben helyreállították, s a palota ma is elegánsan terpeszkedik a kertek között, széles, öntözött gyepszőnyege felett, ahol a fenséges nagy fák alatt őzek és szarvasok szaladgálnak szabadon. A világhírű Bogori Botanikus Kert a palotával határos. A növényi élet rengeteg fajának több ezer példánya, ami csak a világból idekerülhetett, 87 hektárt borít. Köztük égnek tornyosuló ősi fák és a világ legnagyobb virága, a Rafflesia(óriás büdösvirág). Több mint 15.000 fa- és növényfaj van itt, csak pálmából 400 különböző fajta. Az orchidea-házban 3000 orchidea-faj él.

Garut jellegzetes szundanéz város a felvidéken, vulkáni hegyek és hatalmas faültetvények szegélyezik. A vendégeknek Cipanasnál közvetlenül a hőforrások mellett biztosítanak megfelelő szállást és ellátást. A közelben a Papandayan-hegy krátere talán Jáva leglátványosabb hegyi tája. A Cangkuang-templom volt az első ilyen épület Nyugat- Jáván, a VIII. században épült.

Kampung Naga (sárkány-falu). Kampung Naga egyedisége abban rejlik, hogy bár igen közel van a modern társadalom minden vívmányához, mégis századokon át meg tudta őrizni hagyományait. Kicsi falu a hatalmas hegyek alatt, 30 km-re Tasikmalayától.

Cirebon. Ha Bandungból északkelet felé, a tengerpart irányába utazunk, elérünk a kultúrában és történelmében igen gazdag Cirebon tengeri kikötőjéhez. Nyugat- és Közép-Jáva határán állva mindkét kultúrát ötvözni tudta. Magában a városban a Kasepuhan és a Kanoman, az ősi paloták (kratonok) ma múzeumként szolgálnak. Nyitva állnak a nagyközönség előtt, háztartási felszerelési tárgyakat, díszes munkákat, festményeket mutatnak be, meg a kalligráfiát és az udvari művészet sok más elemét. A királyi hintók fényűzően díszítettek, az egyik például aranyozott szárnyas elefántot ábrázol. Cirebonról mindnekinek eszébe jut egyedi, megamendung (felhők) mintázatú batikja. Ma ezt főként Trusmi faluban készítik.

Pangandaran tulajdonképpen Jáva egyik legjobban őrzött titka, legalábbis, ami a turistákat illeti, mert a helyiek között nagyon régi idők óta rendkívül népszerű. Kicsiny halászfalu ez, de itt van Jáva legfinomabb tengerpartja, és a Pangandaran Természetvédelmi Területen vadbivalyok, ugató szarvasok és majmok csapatai vonulgatnak. Busszal úgy öt órahossza Bandungból és 8 óra Dzsakartából.

Taman Safari (szafari park). Ezen a 35 hektáron minden kontinensről érkezett állatok élnek szabadon, 75 kilométernyire délkeletre Dzsakartától, a Bandungba vezető út mellett. Az üdülőhelyen úszómedence, teniszpályák, mesterséges tó, vízesés, játszótér és vidámpark, éttermek, lakókocsipark található.

Mang Udjo Angklung műhelye. A mester műhelyében Padasuka faluban (7 km Bandungtól) hagyományos zene és táncelőadásokat tartanak gyermekeknek, és a látogatók is részt vehetnek az előadásokban.

A Gede Pangrango-hegyi Nemzeti Park. Meghökkentően vad és gyönyörű vidék, egzotikus trópusi flóra borítja, többek közt nő itt jávai gyopár is.

Nyugat-Jáva túracsomag

Bogori botanikus kert
Bogor szívében áll egy világklasszis botanikus kert, mintegy 85 hektáron terül el. Hivatalosan a hollandok nyitották meg 1817-ben, ezekben a kertekben fejlesztették ki a kutatók az olyan terményeket, mint a tea, a kasszava, a dohány és a cinchona (kínafa, kininhez). Indonéziában a park ma is fontos központja a botanikai kutatásoknak. Több mint 15 ezer fajta növény él itt, köztük 400 fajta pálma, több mint 5000 orchideafaj, az ország legkülönfélébb régióiból. Van itt néhány többszáz éves fa is. A kert északnyugati sarkában látható a köztársasági elnöki nyári lak, ami korábban, 1870-től 1942-ig a holland főkormányzók hivatalos rezidenciája volt.


Puncak
Bogorból átkelünk egy 1400 méter magasságban húzódó hágón, fel egy hegyi szerpentinen, mely kis üdülővárosokon halad keresztül, majd megérkezünk Puncakba (a név azt jelenti: csúcs). Ezen a nagy magasságon hűvös van és gyakran köd. A fotókedvelőknek jó alanyok a teaszedők színes öltözékükkel és széles kalapjukkal. Feljönni ide a csúcshoz népszerű menekülési forma Dzsakarta szívéből és tömegeitől.


Taman Safari Indonesia
Az ezt a nevet viselő indonéziai szafari park egy (csak) autóval bejárható nagyvadas létesítmény. Itt saját környezetükben láthatók az állatok, valamennyire közel engedik magukhoz a látogatókat. Minden kontinensről vannak itt, szabadon, a turistabuszok között kóborolnak - érdekes élmény, amit más állatkert nem kínál. A parkhoz kapcsolódik a Baby Zoo, ahol meg is foghatják a kicsinyeiket, kezet lehet rázni az orangutánnal, s látni a nagyon ritka fehér tigrist.

 

 

A pálmaolaj a természetből jön. Az olajat a pálma gyümölcséből hőkezelés, kivonás és tisztítás útján nyerik.
Teljes kihasználtság mellett hektáronként 7-10-szer több olajat nyerhetünk ki más növényi olajhoz viszonyítva. A pálmaolajnak számos előnye van a többi növényi olajhoz képest a tartósítási eljárásban is.
A Bank Indonesia 50 bázisponttal, 6, 5-ről 7%-ra emelte a referenciarátáját
„A nemzetközi közösség nem hagyhatja, hogy Szíriában még inkább romoljon a helyzet. Amennyiben bebizonyosodik a vegyi fegyverek használata, ez a legmélyebb pontja a szíriai konfliktusnak”, mondta Marty Natalegawa külügyminiszter egy sajtóközleményben, melyet Indonézia állandó ENSZ Képviselete adott ki New Yorkban, idézte az ANTARA, az Indonéz Hírügynökség.
Susilo Bambang Yudhoyono kész bejelenteni egy gazdaságpolitikai csomagot, hogy megelőző lépésként kezelje az esetleges gazdasági problémákat az országban.
Address: 1068 Budapest, Városligeti fasor 26. | TÉRKÉP |
Phone: (+36-1) 413 3800 Fax: (+36-1) 322 8669
E-mail: embassy@indonesianembassy.hu