Közép-Jáva

2011. február 17.

A történelem mindenütt otthagyta nyomait Jáván, egy olyan, kultúrában és hagyományban gazdag vidéken, amelyet az erős hindu és buddhista múltat követően iszlám hatások értek. A jávai hindu kultúra a VIII. és X. században, a Saliendra-dinasztia és az ó-matarami királyok alatt virágzott. Ebben az időszakban épültek Jáva nevezetes vallási emlékei, mint amilyen Borobudur, a Maháyána buddhizmusnak a világon legszebb példája, valamint a hatalmas hindu templom-együttes Prambanannál, és Jáva legrégebbi hindu templomai a Dieng-fennsíkon.

Idegenforgalmi hivatal:

Jl. Madukoro Blok BB/1D, Semarang 50144,
Telefon: (024) 7608570-2, 7613180, 7613181
Fax: (024) 7608573
Weboldal: http//www.central-java-tourism.com

Odajutás:

Jó utak és kiterjedt vasúthálózat kapcsolja össze a nagyobb városokat és falvakat. Repülőtér van Semarangban és Solóban. Az országos és nemzetközi összeköttetéseket a nagy tengeri kikötő Tanjung Emas (Semarangtól északra), valamint Cilacap természetes kikötője jelentik. „Háztól-házig” minibuszok pedig elérhetőek Jáván és Szumátrán is.

Események

Wayang Kulit (árnyjáték) minden szombaton este 9-től hajnalig a Radio Republik Indonesia (RRI) épületében, Jl. Achmad Yani, Semarang. A Rámayána és Mahábhárata eposzok jeleneteit dolgozza fel.
Wayang Orang (jávai opera). Minden este 8 és 10 óra között, a Sriwedari Auditóriumban, Soloban, vasárnap kivételével.
Waisak Ceremony, Magelang, Közép-Jáva. A “Waisak” vallási esemény, Siddhárta Gautama születésének tiszteletére, a Mendut- és a Borobudur-templomban. A szertartás Mendutban imádsággal veszi kezdetét.
Sekaten Vásár, Solo, Közép-Jáva. Hagyományos vásár, évente rendezik áprilisban, a Rabiul Awal iszlám, vagyis a (jávai kalendárium szerinti) maulud hónapban, hogy megemlékezzenek Mohamed próféta születéséről. A vásárt a Kasunanan Palota északi terén, az Alun-alun Utarán tartják, látogatóknak éjjel-nappal nyitott.

Érdekes helyek

Semarang. Jáva északi partján van, és a Közép-Jáva tartomány székhelye. A Candi-hegyről csodás kilátás nyílik a kikötőre, az alföldre, a zöld rizsföldekre, magára a városra és a környező hegyekre. Semarang környéke nagyon alkalmas egynapos kirándulásokra, vagy hosszabb sétákra. A város régi negyedében, a kikötő közelében még mindig látni a holland gyarmatosítás és a Holland Kelet-indiai Társaság korából ittmaradt, érdekes házcsoportokat. Semarang esténként élő szereplőkkel és táncosokkal előadott wayang-drámát is kínál az idelátogatóknak a Ngesti Pandowo Színházban. Minden nagyobb hotelben van teniszpálya, s a külvárosokban két golfpálya. A következő rövid utazásokat lehet ajánlani Semarangból egy 60 kilométeres sugarú körben: Jepara, Semarangtól északkeletre, fehér homokos tengerpartokkal, de fafaragó iparáról is nevezetes. Keleti oldalán ősi portugál erőd látható. Kudus félúton fekszik Jepara és Semarang között, egyik ékessége a XV. században épült minaret és mecset. Híres a kretek-(hagyományos cigarettafajta) iparáról is. Közép-Jáván Demakban van a legrégebbi mecset.

Bandungan és a Gedong Songo-templomok. Az Ungaran-hegy lejtőin épült üdülőhely, mintegy 900 méterrel a tengerszint felett. A Gedong Songo (kilenc épület) egy kis csoport VIII. századi jávai hindu templom. Ungaranból autóval, vagy lóháton közelíthetők meg legjobban. Körülbelül egyidőben épülhettek a Dieng fennsík templom-együttesével, mindenesetre Közép-Jáva legszebb templomai. S már maga a látvány is megéri az utat.

A Tlogo Plantation levegője hűvös, a különféle kávé-, gumifa-, szerecsendió- és szegfűszeg- ültetvények látványa pazar. Hat kilométerre, azaz vagy tíz percre van az Ambawara Vasúti Múzeumtól. (www.tlogoagro.net)

A Dieng-fennsík. Közel négyórányi autóútra van Semarangtól a Dieng fennsík, Jáva legidősebb hindu templomainak helyszíne. Ezek a harminc méter magas épületek egy kráter alján ülnek, kénes füstök között. Az út idefelé dohányültetvények és csodálatos hegyi táj mellett halad el.

Baturraden. Közép-Jáva legkiemelkedőbb üdülőhelye, talán 14 kilométerre Purwokertotól, ami Jáva déli részének kormányzati központja. Baturraden a 650 méter magas Slamet-hegy lejtőin, hűvös levegőn, szép kertekkel és fenyőligetekkel övezve, hőforrásokkal, tavakkal és bungaló-stílusú hotelekkel várja a látogatókat.

A Jatijajar-barlang izgalmas hely Pantai Ayah (az Ayah-part) közelében (170 km ide Solo). Hosszú folyosóin sok sztalagmit és sztalagtit látható. A Lutung Kasarungot, a majommá vált herceg legendáját diaporámával mutatják be, s a barlang folyója és tavai még felfedezésre várnak.

Sangiran a rejtély földje. Eugene Dubois, francia antropológus 1891-ben itt találta meg egy Phitecantropus Erectus, immár ismertebb nevén: a jávai előember maradványait. 1930 és 1931 között pleisztocén korból származó fosszíliákat is hoztak e helyen a felszínre. Az 1980-as év közepén pedig meglepte a tudósokat egy több mint 4 méter magas elefánt maradványainak felfedezése. A hely csak 18 km-re van Solotól.

A Borobudur templom. Borobudur nevéről úgy vélik, a Vihara Buddha Uhr (=buddhista monostor a hegyen) szankszrit kifejezésből eredhet. A VIII. században építtette a Cailendra-dinasztia. Magelangnál van, 90 km délkeletre Semarangtól, 42 kilométerre északnyugatra Yogyakartától. A világ egyik leghíresebb templomaként méltóságteljesen áll egy hegy tetején, buja zöld földekre és távoli hegyekre néz. Szürke andezitből épült, hét emelkedő terasza van, mindegyik kisebb, mint az alatta levő. A tetején a Nagy Sztúpa 40 méterrel magasodik a föld fölé. Borobudur falain a körbefutó féldomborműves jelenetek teljes hossza 6 kilométer. Úgy üdvözlik, mint a világ legnagyobb és legösszetettebb buddhista domborművét, művészi értékében felülmúlhatatlan, minden jelenete önmagában mestermű.

Solo. Kellemes város, karaktere élénk, úgy is nevezik: a város, amely sosem alszik. Itt mindig ehet vagy vásárolhat valamit az ember, utcai árusok és mindenféle kis bódék 24 órában kínálják portékájukat. Két uralkodói háznak is otthont ad, melyek századokon át gyakorolták hatalmukat a város fölött, de Solo a maga eleganciájával ma is kifejezetten Közép-jávai. A batik egyik nagy központja, s az ajándéktárgy-vadászok még jávai antikvitásokat is találhatnak. A becak (riksa-tricikli) és az andong (lóvontatta kocsi) a lehető legrugalmasabb közlekedési eszközök a városon belül, és szinte mindenütt bérelhetők.

A Kasunanan-palota. A XVII. századi Pakubuwono király uralkodói rezidenciája. A palotában művészeti galériát alakítottak ki, a királyi család ékszereit, antikvitásokat és más értékes műtárgyakat mutat be, igazi jávai uralkodói környezetben. Naponta reggel 9-től délután 2-ig nyitva, pénteken zárva.

Pura Mangkunegaran. Egy másik, 1757-ben épült palota. Tipikus jávai építészet: van benne Pendopo (nagy, vendégeket fogadó nyitott terem), Pringgitan (előcsarnok, ahol a wayang kulitot be szokták mutatni) és magánlakosztályok. Két XVII. századi jávai gamelán-zenekar hangszereit is kiállították. A pendopoban minden szerdán működés közben is láthatók-hallhatók, ilyenkor ugyanis játszanak rajtuk. A palotában vannak még bőr- és fabábok, teljes maszkgyűjtemények, wayang orang-kosztümök, vallási kellékek, ékszerek. A Mangkunegaran palotában szerdánként reggel 10 és déli 12 között táncórákat tartanak.

Tawangmangu. Ez a „felüdülő”-hely Solótól 40 km-re keletre esik, frissítő klímát, széles panorámát, uszodákat, bungaló stílusú hoteleket és éttermeket kínál a látogatóknak. A Lawu-hegy oldalában fekszik, 1300 méter tengerszint feletti magasságban. A közelben templomok, nemzeti park és a Grojogan Sewu 40 méteres vízesése kínál tartalmas kirándulást.

A Sukuh templom. Nem messze van Solótól, az inka piramisokhoz hasonló épület, hindu eredetű, és erotikus wayang-kőfaragványokkal van díszítve. Csak 34 kilométerre esik a nagyvárostól.

A Kemuning Teaültetvény. A Sukuh és a Ceto templom között egy 300 hektáros „teaszőnyeg” – nagy, zöld teaültetvény vonzza a kirándulókat.

Az Ambarawai Vasúti Múzeum. Semarangtól 50 kilométerre délre, Ambarawában mindenféle típusú és korú mozdonyok láthatók, a fogaskerekűn még utazni is lehet. El lehet menni egy közeli faluig, Bedonoig és vissza. Előzetes bejelentésre csoportokat is fogadnak. Érdekessége a múzeumnak még a régi telefonok gyűjteménye, és olyan eszközöké, amiket a vasúti kommunikációban valaha használtak. Érdemes meglátogatni Rawa Peninget is (=átlátszó mocsár), az Ambarawa melletti tavat.

A Mendut-templom. Csak három kilométerre fekszik Borobudurtól, s azt mondják Benares (Vanarasi, India) felé néz, ahol Buddha tanította öt tanítványát. A menduti kisebb templom a nagy Buddha szoborral, meg a Pawon-templom integráns részei a Borobudur-együttesnek. A háromméteres Buddha és mellette a két bódhiszattva, Lokeshvara és Vajrapani szobra a buddhista gondolat és művészet egyik legmagasabbrendű kifejeződései.

A Gong-barlang. Hihetetlenül ékes, 256 méter mély; 12 terme, 7 forrása és egy természetes tava van. Mintegy 7km-re a Punung-piactól, a Pacitan felé vezető úton (70 km Solotól délre) lehet elérni. Az emberek úgy hiszik, hogy bizonyos (pénteki) napokon, egy tradicionális hangszer, a gong hangja hallatszik a barlangból, a mai napig.

A Ceto-templom. A Lawu-hegy nyugati lejtőjén Gumeng faluban áll (Jenawi kerület, Karanganyar). Az 1400 méter tengerszint feletti magasságban épült templomnak 13 szintje van, az aljától tetejéig, úgy, mint a hindu templomoknak. A Ceto reliefjei az emberi szenvedélyt ábrázolják, és az emberi lény lelki megtisztulásának folyamatát jelképezik. A megtisztulásban a szenvedélyektől a legnehezebb megszabadulni.
www.wisata-karanganyar.go.id

Semarang túracsomag
Első nap: Tlogo Agroturizmus
A repülőtérre érezéskor továbbmegyünk a Tlogo Agro Tourism-hoz, Semarangtól kb. egy óra autóval. Az ültetvényen kávé, gumi, bambusz és néhány trópusi gyümölcs terem. Használhatjuk az ültetvény felszereléseit, pl. az úszómedencét, lehet horgászni a tóban stb. Élvezzék a felszolgált fogásokat, pihentessék idegeiket a gamelán hangjaira egy szabadtéri koncerten.
Második nap:
Reggel az ültetvény személyzete ébreszt egy korai látogatásra, hogy megtekinthessük a guminyerés folyamatát, majd azt, hogyan készül a gumi és a kávé. A reggelit a túra előtt az ültetvény főépületének verandáján szolgálják fel.
Ambarawa Vasúti Múzeum
A múzeum régi mozdonyok gyűjtőhelye. Rövid utazás: hegynek fölfelé Bedono állomásra, csodálatos természeti táj, rizsföldek, mocsarak, falvak között. A vonatot gőzmodzony húzza, amelyet teak-fával táplálnak. A túra alatt helyi falatokat szolgálnak fel.
Losari Kávéültetvény –Üdülőhely és Spa
Megállás Bedono állomáson, ahonnan busz viszi a túrázókat a Losari Kávéültetvény, Üdülőhely és Spa helyszínére. Az üdülőnek sokszáz hektáros kávéültetvénye van. Termesztenek különféle gyógynövényeket is. Ebéd közben szép panorámát nyújt az ültetvény-központ verandája: öt hegy látszik a távolból. Az éjszakát is ott lehet tölteni, a jávai építészetben gyönyörködve.
Harmadik nap:
Jóga, masszázs, spa és úszás - csak néhány a tevékenységek sorából, amiket ebben az üdülőközpontban végezni lehet. A túra végén tovább lehet menni Borobudurba, vagy Yogyába, vagy vissza Semarangba.

Central Java Provincial Culture And Tourism Office
www.central-java-tourism.com
tourism@ central-java-tourism.com
info@ central-java-tourism.com

 

 

A pálmaolaj a természetből jön. Az olajat a pálma gyümölcséből hőkezelés, kivonás és tisztítás útján nyerik.
Teljes kihasználtság mellett hektáronként 7-10-szer több olajat nyerhetünk ki más növényi olajhoz viszonyítva. A pálmaolajnak számos előnye van a többi növényi olajhoz képest a tartósítási eljárásban is.
A Bank Indonesia 50 bázisponttal, 6, 5-ről 7%-ra emelte a referenciarátáját
„A nemzetközi közösség nem hagyhatja, hogy Szíriában még inkább romoljon a helyzet. Amennyiben bebizonyosodik a vegyi fegyverek használata, ez a legmélyebb pontja a szíriai konfliktusnak”, mondta Marty Natalegawa külügyminiszter egy sajtóközleményben, melyet Indonézia állandó ENSZ Képviselete adott ki New Yorkban, idézte az ANTARA, az Indonéz Hírügynökség.
Susilo Bambang Yudhoyono kész bejelenteni egy gazdaságpolitikai csomagot, hogy megelőző lépésként kezelje az esetleges gazdasági problémákat az országban.
Address: 1068 Budapest, Városligeti fasor 26. | TÉRKÉP |
Phone: (+36-1) 413 3800 Fax: (+36-1) 322 8669
E-mail: embassy@indonesianembassy.hu