Yogyakarta

2011. február 17.

Yogyakarta északon a hatalmas Merapi-hegy lejtőitől a végeláthatatlan Indiai-óceán hullámai mosta partokig terjed dél felé. Ez volt a tekintélyes jávai birodalom, Mataram központja, Ngayogyakarto Hadiningrat. Maga Yogyakarta (Yogya, vagy Jogjakarta, vagy Jogja) 1755-ben jött létre, amikor egy földtulajdon feletti vita Mataramot kettészakította Yogyakarta és Surakarta (más néven Solo) szultanátusaira. Mangkubumi fejedelem építette a yogyakartai kratont (=palotát) és ő hozta létre a valaha volt legerősebb jávai államot.

város hagyományos értékeinek, életének középpontja - a XXI. századi fejlődés ellenére. Még mindig azt a kifinomultságot sugározza, mely művészetét és népét századokon át mindig fémjelezte. Yogyakarta Jáva szigetének páratlan kulturális központja. Gamelán-zenekarok tartják életben a múlt ütemét, klasszikus jávai táncokban jelenik meg a szépség és a tartás, árnyak kelnek életre a wayang kulit történetekben és millió más hagyományos vizuális művészeti forma nyűgözi le a helyieket és a látogatókat egyaránt. Északon a hatalmas Merapi-hegy lejtőitől a végeláthatatlan Indiai-óceán hullámai mosta partokig terjed délen a tartomány.

Idegenforgalmi hivatal:
Idegenforgalmi Bizottság: Jl. Malioboro No 14, Yogyakarta 55213
Telefon: (0274) 582628, 587486 Fax. (0274) 565437
Tartományi Kulturális és Idegenforgalmi Iroda: Jl. Cendana 11
Telefon: (027) 562 628, 589 350
Weboldal: www.tasteofjogja.com

Odajutás
Hazai és nemzetközi repülőjáratok egyformán kiszolgálják Yogyakartát. A Malioboro utcához közeli Tugu vasútállomás több olcsó vonatpárt közlekedtet Jáva többi része felé minden nap. Az expresszek is jók a Dzsakarta- és Surabaya-viszonylatban. Buszok járnak rendszeresen például a Borobudurhoz és Prambanan templomaihoz. Kerékpárt, motorbiciklit olcsón lehet bérelni.

Események
A Rámajána Balett nagyon népszerű előadás. A Prambanan Templomegyüttesnél adják elő a szabadban, minden teliholdkor, május és október között, este fél nyolctól.
A Jathilan Kuda Lumping (bambuszló-tánc) Bugisan faluban zajlik, a Prambanan templomaihoz közel.


Érdekes helyek
Kaliurang népszerű hegyi üdülőhely, 24 km-re Yogyakartától, a Merapi-hegy oldalában, varázslatos vidék veszi körül. A Merapi aktív vulkán, 2968 méterre magasodik a tengerszint fölé. A tetejére tíz órán át tart az út.

Taman Sari. A kratontól nyugatra a valamikori gyönyörök kertje, a Taman Sari (vízivár) romjai, tavai, boltívei és földalatti átjárói találhatók. Ez volt az igazi „illatos kert” – 1758-ban építtette I. Hamengkubuwono szultán, ő maga és háreme itt pihent, és a toronyból jól láthatta az asszonyok fürdőmedencéit. A Taman Sari az óvárosban van, sétányi távolságra a Madárpiactól, s mindennap nyitva tart reggel 8-tól délután 2-ig.

Imogiri. Yogyakartától 17 kilométerre délkeletre, busszal, autóval jól megközelíthető helyen áll Yogyakarta és Surakarta királyi leszármazottainak hivatalos temetője. A hegytetőn elhelyezkedő három fő udvarban fekszenek a sírok. A kisebb udvarokba, melyek a fejedelmek sírjait rejtik, kizárólag hagyományos jávai öltözetet viselő látogatókat engednek be. Nyitvatartás: hétfőn reggel 9 és déli 12 óra között, pénteken déli 1 óra és délután 4 között. A Ramadán hónapban a temető zárva van.

Beringharjo. A kratontól északra eső hagyományos piacon sok mindenfélét lehet kapni, a batiktól a tradicionális ételekig.

A Jalan Malioboro. A Malioboro utcán az emléktárgy-árusító bódékat étkezők váltják, és ott szolgálják fel a speciális yogya-menüt, a gudeg-rizset, kókusztejben főtt gyönge duriánnal. Az étkezés lesehan módon (gyékényen ülve) élvezetes igazán, a bódé mellett a járdán.

A Sonobudoyo Múzeum. 1935 novemberében alapították, Kersten holland építész tervei szerint épült meg, de tradicionális jávai építészeti stílusban. A kiállításokon fegyverek, wayang kulit (bivalybőrből kivágott figurák), maszkok, eredeti VIII. századi szobrok, bronztárgyak a Közép-jávai templomokból, újkőkori kerámiák, textíliák, ritkaságok és régi jávai gamelán hangszerek láthatók. A múzeum a város északi alun-alunján (főterén) található, a szultáni palotával szemben. Nyitva tartás: keddtől csütörtökig: reggel 8 déli 1, pénteken és szombaton: 8 -12 között.

A Ngasem madárpiac. Ezen a mindennap nyitva tartó igazi „jávai stílusú” piacon mindenféle madarat és más állatot is árulnak. A Taman Sari déli oldalánál van, igazi szórakozás meglátogatni.

A Batik-kutató Központ. A város keleti negyedében található, nagyon érdekes állandó kiállításán klasszikus és modern tervezésű batik-anyagokkal. A kézzel rajzolt, vagy kézzel nyomtatott batikolás folyamatát közvetlenül is meg lehet nézni.

Az Affandi Múzeum. A várost a repülőtérrel összekötő főútról letérve, egy buja zöld kertben bújik meg a Gajah Wong folyó partján az Affandi Múzeum. A névadó festő volt Indonézia első számú impresszionista művésze, aki saját képeinek bemutatására építtette. Hétfőtől péntekig délelőtt 9 és délután 4, szombaton 9 és déli 1 óra között tart nyitva.

A Kalasan-templom. Ez az egyedülálló buddhista templom Yogyakarta keleti felén, a várostól 16 kilométerre, a Solóba vezető főút déli oldalán található. A Sanjaya-dinasztiához tartozó Pancapana király és a Cailendra-dinasztiabeli Dyah Pramudya Wardhani hercegnő egybekelésének emlékezetére épült. Választékosan díszített, finoman faragott reliefek szegélyezik, amiket annak idején vajralepával, egy helyi fafajta nedvével konzerváltak.

Kotagede festői város, Yogyakartától délkeletre, öt kilométerre. Valaha ez volt a székhelye a hatalmas Mataram-birodalomnak. Az 1930-as évek óta Kotagede a yogyai ezüstműves-ipar központjaként vált híressé. Könnyű ide kikocsikázni négykerekű lovaskocsival, taxival, autóval, busszal.

A Sewu-hegyi karsztvidék formáit a sziklák oldhatatlansága és a víz alakította. Egyedülálló geomorfológia figyelhető meg itt, ezen a mintegy 13.000 négyzetkilométeren: kúpszerű mészkőalakzatok, boltozatok, völgyek (dolinák és poltjék) és persze barlangok sztalaktitokkal és sztalagmitokkal, meg földalatti folyók. A Nemzetközi Barlangkutató Szövetség (International Union of Speleology) épp emiatt az egyedi tudományos érték és társadalmi jelenségcsoport miatt javasolta, hogy a Gunung Kidul kormányzósági Sewu-hegyvidék a Világörökség része legyen. A sziklamászóknak nagy élvezetet jelent a Siung-part (a Seropan és a Watu Grupit); barlangászoknak való a Cerme-, a Seropan-, a Bribin-, a Grubug-, a Jomblang- és a Kalisuci-barlang. A történelmi és vallásos turizmusnak tesz jó szolgálatot a Rancang Kencono, a Braholo és a Maria Tritis-barlang.

A Parang Tritis part népszerű tengerparti üdülőhely, Yogyakartától délre (28 km), az Indiai-óceánon. Parang Tritisnél együtt vannak a sziklás hegyek, a homokdűnék, a fehér homokos part. A hely nagyon híres a jávai mitológiában, ez ugyanis az otthona a Déltengerek Istennőjének, aki feleségül ment Panembahan Senopatihoz, a Mataram Királyság alapítójához. Yogyakarta szultánjai minden évben külön felajánlásokat tesznek a Labuhan tengerparti szertartáson.

Kasongan Yogyakartától 7 kilométerre van, művészi, export minőségű kerámiájáról híres.

Parangkusumo. A Parangkusumo homokdűnék a természeti világörökség része, homokhalom a tenger mellett, a tengerszint felett 20 méterrel.

Az Agroturizmus Salak Pondoh. Mintegy 5 km-re keletre a Templomnegyedtől, Sleman kormányzóságban.

A Taru Martani szivarüzemet 1918-ban alapították, hogy a szivarkedvelőknek kedvezzenek. A vállalat a mai napig gyárt 14 fajta szivart, melyek világhírűek: Cigarillos, Extra Cigarillos, Senoritas, Panatella, Slim Panatella, Half Corona, Corona, Super Corona/Grand Corona, Boheme, Royal Perfecto, Rothschild, Churchill.

A Ngayogyakarta Hadiningrat Palota. A városközpontban, a Winongo és a Code folyó között fekszik a Kraton (palota-udvar) nagyszerű és elegáns jávai architektúrájával. A palota terei, udvarai, épületei Észak-Dél tájolásúak, a Merapi-hegy vonalát követve. A kraton mindmáig a szultánt szolgálja, de egyes részei naponta reggel 8 és déli egy, illetve pénteken 8 és déli 12 óra között nyitva állnak a látogatók előtt.

A Prambanan-templom. Ez a csodálatos hindu templom, mely nevét a közeli faluról kapta,17 km-re esik Yogyakartától keletre. A helyiek úgy ismerik, mint a Roro Jongrang (= karcsú szűz) temploma, a legszebb, legcsodásabb hindu templom egész Indonéziában. Mindennap nyitva tart reggel hattól délután 5 óráig.

Yogyakarta túra

Első nap: Érkezés
Megérkezés az Adisucipto repülőtérre, találkozó a szolgáltatóval, indulás a hotelbe, éjszaka a hotelben
Második nap: Városnézés, Borobudur (R/E)
Reggel a Borobudur-túra, a Pawon- és a Mendut-templom meglátogatása, utána tovább Yogyába, városnézés, a szultáni palota, a Ngasem madárpiac, a vízivár (Taman Sari), a batik háziipar és az ezüstötvös Kotagedében. Ebéd egy helyi étteremben. Visszatérés a hotelbe.
Harmadik nap: Prambanan -Elutazás(R/E)
Prambanan templom-túra, ebéd helyi étteremben, majd a repülőtér, a további úticélhoz.
Pusaka Tours
www.pusaka-indonesia.com

 

 

A pálmaolaj a természetből jön. Az olajat a pálma gyümölcséből hőkezelés, kivonás és tisztítás útján nyerik.
Teljes kihasználtság mellett hektáronként 7-10-szer több olajat nyerhetünk ki más növényi olajhoz viszonyítva. A pálmaolajnak számos előnye van a többi növényi olajhoz képest a tartósítási eljárásban is.
A Bank Indonesia 50 bázisponttal, 6, 5-ről 7%-ra emelte a referenciarátáját
„A nemzetközi közösség nem hagyhatja, hogy Szíriában még inkább romoljon a helyzet. Amennyiben bebizonyosodik a vegyi fegyverek használata, ez a legmélyebb pontja a szíriai konfliktusnak”, mondta Marty Natalegawa külügyminiszter egy sajtóközleményben, melyet Indonézia állandó ENSZ Képviselete adott ki New Yorkban, idézte az ANTARA, az Indonéz Hírügynökség.
Susilo Bambang Yudhoyono kész bejelenteni egy gazdaságpolitikai csomagot, hogy megelőző lépésként kezelje az esetleges gazdasági problémákat az országban.
Address: 1068 Budapest, Városligeti fasor 26. | TÉRKÉP |
Phone: (+36-1) 413 3800 Fax: (+36-1) 322 8669
E-mail: embassy@indonesianembassy.hu