Kelet-Jáva

2011. február 17.

A Kelet-Jáván létrejött Majapahit-dinasztia fogott hozzá, hogy lerakja egy olyan birodalom alapjait, mely később száz évekig uralta az egész szigetvilágot, a Maláj-félszigetet, de még a Fülöp-szigetek egy részét is. Ekkor kezdődtek az előnyös kereskedelmi kapcsolatok Kínával, Kambodzsával, Sziámmal, Burmával és Vietnammal. Ahogy uralma a X. században Közép-Jáván hanyatlani kezdett, úgy emelkedtek fel erős királyságok Kelet-Jáván, hogy betöltsék a hatalmi űrt. Erlangga király alatt mind Kelet-Jáva, mind Bali igen jövedelmező kereskedelmet folytatott a környező szigetekkel, megalapozva egy művészeti és intellektuális reneszánszot.

A Mahábhárata eposz több részét lefordították és hozzáigazították a kelet-jávai filozófiához és életmódhoz. Kelet-Jáva ebből a korszaktól örökölte templomi művészetének meghatározó részét is. A szabadtéri előadások Pandaan város amfiteátrumában mesélnek valamit ebből a dicsőséges múltból. Az élő díszletet a háttérben a távoli vulkánok szolgáltatják, jól érzékeltetve a tartomány kultúrájának és tájainak szellemét. Kelet-Jáva a modernkori történelemből is kivette részét: úttörő szerepet játszott 1945-ben a gyarmatosító erők elleni függetlenségi küzdelemben. A Majapahit-birodalom korábbi dicsőségének az emléke Kelet-Jáván ma is áll még. A tartománynak természetesen azóta sok vonzó, új jellegzetessége akadt: templomok, zavartalan tengerpartok, pompás vulkánok, különleges hegyvidéki tavak, ragyogó tengeri parkok és fantasztikus vadrezervátumok. A tartományi székhelyet, Surabayát méretben, népességben, kereskedelemben csak Dzsakarta előzi meg. Ez az országban a legiparosodottabb tartomány is, gazdaságilag erős, ami a mezőgazdaságon (kávé-, mangó-, almatermesztés), a halászaton és az olajon alapszik.

Idegenforgalmi hivatal:
Jl. Wisata Menanggal, Surabaya 60241
Telefon: (031) 853114-6, 8531820-1
Fax: (031) 8531822
Weboldal: http//www.eastjava.com
E-mail: eastjava@indosat.net.id.

Események
A Reog Ponorogo páratlan és merész előadás, a táncosok ugyanis nagyon súlyos fejdíszt viselnek, pávatollakkal ékesített tigrisfejet. Az eltáncolt jelenet egy tigris és két nemesúr harcát jeleníti meg. A Reog Fesztivált minden augusztus 17-én előadják Ponorogóban, Surabayától 240 kilométerre, délnyugatra.
A Karapan Sapi (bikaverseny) Bangkalanban, Madura szigetén, motorcsónakkal Surabayától két órányira, a helyibéliek között igen népszerű sport. Évente, az aratás után minden szeptemberben és októberben megrendezik.

Odajutás

A tartományt jó utak, rendszeresen közlekedő vonatok és légijáratok kötik össze Jáva többi részével, Surabaya tartományi központot az ország többi városával, beleértve Denpasart is Balin, ami csak egy órányi repülésre van.

Érdekes helyek
Trowulan - Pandaan – Tretes. Trowulan faluról és környezetéről azt tartják, hogy itt állhatott a Majapahit királyság ősi fővárosa. A régészeti ásatások a területen sok terrakotta díszt, szobrokat, kerámiát, kőfaragványokat hoztak felszínre, ezeket a trowulani múzeumban mutatják be, ahol egy térképen feltüntették a történelmi érdekességű közeli helyszíneket is.

A Kawi-hegyi szerencsevadászat. A Kawi-hegyen a bölcs sírja nevezetes zarándokhely, mindazoknak, akik az evilági szerencséjüket növelni akarják. A hegytetőn álló sír és környezete nagyon intenzív jávai hatást nyújt a gyakori wayang- és gamelán-előadásokkal. A hosszú felvezető lépcső mindkét oldalán szent források állnak, kínai imaházak, virágot és emléktárgyakat árusítanak, s más érdekességek is láthatók.

Surabaya. A városban sok jó hotel, bevásárlóközpontok, rengeteg szórakozási lehetőség van. Jól ellátott állatkertjében az indonéziai fauna több szép példánya is látható, például orángutánok, komodói sárkánygyíkok, és éjszakai állatokból igazi „gyűjteménye”. Kalimas régi, hagyományos kikötője a világhírű bugis szkúnereknek, melyek még korábbi dicsőségük teljes pompájában láthatók.

A Bromo-hegy. Sok helyi és külföldi turista gyalogol a misztikus élményért, hogy lássa, ahogyan felkel a nap a Bromo-vulkán peremén. Pónin lovagolva Ngadisari faluból homoktengeren jutunk el a tűzhányó lábához, majd fel kell menni 50 lépcsőfokon a peremig. A hatalmas, homokkal borított területből, a korábbi kalderából két vulkán emelkedik ki, a már nem működő Batok tökéletes kúpja, és a Bromo. A mélyből még mindig kénes gőzök és gázok szivárognak, s amikor a Bromo istene morogni kezd, a környékbeliek gyorsan ajándékokat hoznak. Az évente szokásos felajánlás szertartását a Kasada – a tenggeréz naptári év 20. hónapja – 14. napján tartják. Szemkápráztató esemény, amikor a falusiak a környék falvaiból szerény ajándékaikat felhozzák a szent vulkánhoz.

Az Alas Purwo Nemzeti Park /vadrezervátum. Kelet-Jáva csúcsán, a Surabaya-Banyuwangi főútról letérve száraz vidék tárul szemünk el, nyílt szavanna, erdők és cserjések, amiket mocsarak, ingoványos berkek és fehér homokos tengerpartok szegélyeznek. Banyuwangitól 81 kilométerre délre ez a park ad otthont 700 vadbivalynak, és a világ sok más állatfajának, amiket egy látogató-toronyból lehet megfigyelni. Ezeken az egyenetlen, füves síkságokon dzsippel lehet csak átkelni. A közelben van a G(Grajagan)-ország, melynek hullámai a külföldi szörfösök között kiváltképp híresek.

Kaliklatak. Az ültetvény a Merapi hegy oldalán 450 - 750 méter tengerszint feletti magasságban 2500 acre (több mint 10 négyzetkilométer) területen termel kávét, gumit, kakaót és fűszereket. Járjék körbe az ültetvényt, hogy megismerjék az egész folyamatot a föld megművelésétől a betakarításig és a termés előkészítésig az exportra.

A Sukamade teknős-part. Banyuwangitól 78 kilométerre délre a tengerpart mélytürkiz színű vizéről és az idejáró 250 kilós tengeri teknőcökről híres, akik itt ássák el tojásaikat.

A Meru Betiri. Itt, a tartomány délkeleti csúcsán találtak menedéket az utolsó jávai tigrisek. Százötven éve még belakták Jáva legnagyobb részét, a lakottabb részeken kellemetlenséget is okoztak. De sok másfajta, vadonélő állat is lakik itt: fekete párducok, leopárdok, tengeri teknősök.

Malang az egyik legvonzóbb hegyi városka Jáván Surabayától 900 kilométerre délre. Az erős polgári büszkeség nyilvánvaló a látványból: jó állapotban tartott, ékesen kifestett becakok, karbantartott Főtér, tiszta épületek és utcák. A hűvös klíma hálásan fogadott nyugalom Surabaya után. Húsz kilométerre innen, az Arjuna-hegy déli oldalán van Selecta és Songgoriti, két népszerű hegyi üdülőhely, hőforrásokkal. A közeli Batu pedig almakertjeiről híres.

A templomok Singosariban. Surabaya és Malang között áll Singosari városa, ahol a XIII. századi hasonnevű királyság emlékei találhatók, köztük egy templom és két gigantikus, a királyság fővárosának kapuját őrző szobor. A Jago-templom története 1268-ig követhető vissza, ez Kelet-Jáva egyik legvarázslatosabb temploma. Az oldalpaneleket a Mahábhárata epizódjai és népmesei jelenetek díszítik. A Kidal-templomot 1260-ban fejezték be, az egyik király tiszteletére épült, és a singosari templomi művészet ékköve. Malangtól 120 kilométerre délnyugatra és Blitartól 11 kilométerre északra áll a Singosari-Majapahit épületegyüttes részeként az igen jó megtartású XIV. századi Penataran-templom. Teraszait féldomborműves Rámajána-jelenetek díszítik.

Bikafuttatás (Karapan Sapi). A Madura-szoroson komppal átkelve Surabayából Madura szigete csak félóra (vagy át lehet menni az új Suramadu-hídon is). A hely az egyedülálló tradicionális bikafuttatásról (Karapan Sapi) híres.

A Kawah Ijen (= az Ijen kráter). Jáva keleti részén az Ijen vulkáni kúpja uralja a tájat. Kráterét látványos türkizkék tó tölti ki, felszínét szél-alakította, sárga kénporminták borítják. Kawah Ijen a világ legnagyobb savas tava, s a hely tulajdonképpen egy igen munkaigényes kénbánya. A kénnel teli kosarakat a kráter belső oldalán kézzel viszik fel a munkások. Sok más, a vulkán-robbanástól hátrahagyott kúp és kráter van a kalderában vagy a peremén. Az egyik ilyen legnagyobb poszt-kaldera kúpegyüttes a déli oldalon kelet-nyugati irányban húzódik, vízesésekkel, hőforrásokkal, drámai vulkáni tájjal. Az Ijin a Licin kerületben található, 45 kilométernyire Banyuwangi városától.


Kelet-Jáva túracsomag

Első nap: Megérkezés Surabayába
Megérkezéskor a surabayai repülőtérre találkozás, információk, majd indulás a hotelbe, a szállásra. Önök ma egy Surabaya városi túrához csatlakoznak, melynek során bemutatjuk az Ujung kompkikötőt, rálátással Madurára, amely bikaversenyéről ismert. Meglátogatjuk a JEMBATAN MERAH-ot, a szabadsáhg emlékművét, majd az állatekertet és a Kayoon virágpiacot.
Második nap: Surabaya-Malang /Batu (R/E)
Reggeli a hotelben, indulás Malangba vagy Batuba. Odaúton megnézzük a Singosari templomot a hatalmas Dwarapala, Selecte és Songgoriti vízeséseket és Malang városát. Ebéd útközben. Éjszakázás hotelben Malangban,vagy Batuban.
Harmadik nap: Malang/Batu – Sukapura, Bromo (R/E)
Reggeli a hotelben és indulás a Bromóhoz, Észak-Semerun és Piket Nolon át, a Lumajangi úton. Ebéd útközben. Éjszakázás a Bromo-területen, Sukapura faluban, hotelben.
Negyedik nap: Sukapura, Bromo – Surabaya (R)
Reggel 4 órakor indulás a Bromóra, hogy megnézzük a látványos napfelkeltét (e program időjárás-függő), és a Bromo kráterét. Visszatérés a hotelbe reggelire. Megfelelő időben utazás a repülőtérre, Surabayába, az Önök további útja felé. (Megjegyzés: repülő-indulás csak a délután közepén, avagy később lehetséges. )

Panorama Tours and Travel
www.panorama-tours.com
E-mail: helen.faustina@panorama-tours.com
 

 

 

A pálmaolaj a természetből jön. Az olajat a pálma gyümölcséből hőkezelés, kivonás és tisztítás útján nyerik.
Teljes kihasználtság mellett hektáronként 7-10-szer több olajat nyerhetünk ki más növényi olajhoz viszonyítva. A pálmaolajnak számos előnye van a többi növényi olajhoz képest a tartósítási eljárásban is.
A Bank Indonesia 50 bázisponttal, 6, 5-ről 7%-ra emelte a referenciarátáját
„A nemzetközi közösség nem hagyhatja, hogy Szíriában még inkább romoljon a helyzet. Amennyiben bebizonyosodik a vegyi fegyverek használata, ez a legmélyebb pontja a szíriai konfliktusnak”, mondta Marty Natalegawa külügyminiszter egy sajtóközleményben, melyet Indonézia állandó ENSZ Képviselete adott ki New Yorkban, idézte az ANTARA, az Indonéz Hírügynökség.
Susilo Bambang Yudhoyono kész bejelenteni egy gazdaságpolitikai csomagot, hogy megelőző lépésként kezelje az esetleges gazdasági problémákat az országban.
Address: 1068 Budapest, Városligeti fasor 26. | TÉRKÉP |
Phone: (+36-1) 413 3800 Fax: (+36-1) 322 8669
E-mail: embassy@indonesianembassy.hu