Banten

2011. február 17.

Valaha Banten egy hatalma teljében levő tengeri főváros volt, az erős jávai Mataram birodalommal vetekedhedett - ma csak egy halászfalu, bár fényes múlttal. Banten tartomány fővárosa Serang. A régi Banten az egyik legjobban ismert műemlékegyüttes, alig 10 kilométernyire Serangtól. Ezen a helyen sok minden megőrződött az iszlám Banten Királyságból, amelyet a XVI.-XVIII. században alapítottak. Bantennél szálltak először partra a hollandok, hogy kereskedjenek. Kevés emléke maradt, ami múltbéli nagyságát megmutathatná, de azért ott vannak a muszlim királyságok romjai, Surosowan és Kaibon palotái, a Mesji Agung Banten nagymecset (1599), a holland erőd és egy régi kínai templom. A régi Banten az Indonéz Köztársaság fővárosa volt.

Odajutás

Külföldről a Soekarno-Hatta nemzetközi repülőtér a fő érkezési pont. A tartomány elérhető autóval, vagy motorral is, a Jakarta-Serang úton.

Idegenforgalmi hivatal:
Jl. Ayib Usman No.1, Kaligandu, Serang42151
Telefon: (0254) 219836
Fax. (0254)200220

Események
Debus – banteni hagyomány: harcművészetet és a test sérthetetlenségét bemutató gyakorlatsor. Gembrug a nyitó jelenet, dobbal, ütős hangszerekkel, majd a Beluk Strident – egy hisztérikus hang, amikor az előadás eléri a csúcspontot, s végül a Pencak – tradicionális egyéni, vagy páros harcművészeti játékok.

Érdekes helyek

Két részből áll a külső és belső-baduy törzsek összesen 5101 hektárnyi területe Lebak tartományban, ahol harmóiában élnek a természettel, elkerülik a modern életformákat.

A Keraton Surosowan, azaz a Surosowan palota Maulana Hasanuddin (1525-1552) szultán uralkodása idején épült. A legtöbb épület részben, vagy egészben elpusztult. Ami a leginkább megmaradt, az a műemlékek romjait körülvevő erődfal. A régi térképek tanúsítják, hogy a múltban a palotát védműként egy várárok vette körül. Úgy mondják, hogy azokban az időkben akár kis hajók is vitorlázhattak benne, a csatornákon a nyílt tengerig is kijuthattak.

A Tasikardi-tó. Margasana falu mellett van (Kramatwatu kerület), még a régi Banten archeológiai együttesének a része. Mintegy 5 hektár kiterjedésű, s a tó közepén négyzet alakú “szigetek” állnak. A banteni királyság korában Tasikardit rizsföldnek használták, meg ez volt a Surosawan palota vízkezelő-rendszere.

A Speelwijk-erőd Kampung Pamaricannál, a Banten-öböl mellett fekszik. Régen a banteni szultánság erődítménye volt, amíg a hollandok be nem hatoltak, és el nem foglalták Bantent.

Az Ujung Kulon Nemzeti Parkot az UNESCO természeti világörökségnek nyilvánította. Jól megfigyelhető itt a tipikus trópusi erdő, ahol még látható a ritka egyszarvú rinocérosz. Bölények, pávák és más különleges állatok élettere a környező szigetek világa. Labuanból naponta jár a busz Taman Jayáig, ami már az Ujung Kulon nemzeti park szélén fekszik. Lehet bérelni egyszerű faházakat, ahonnan vadőrök viszik azután sétára a látogatókat. Mintegy hatórás utat követően érhető el egy táborhely, s mivel ott nincs élelmezés, a labuáni Matahariból érdemes beszerezni, még a kirándulást megelőzően. A csónakok nyugat felől jönnek és mennek.

Taman Jaya, ahol a fafaragó közösség él, az Ujung Kulon Nemzeti Parkhoz közel található.

Pulau Dua/Pulau Burung (a Madarak Szigete) egy természetes madárrezerváum, nagyon jó madármegfigyelő, Karangantu kikötőtől 3 mérföldre északra esik. Onnan negyedóra alatt elérhető motoros-, vagy vitorláshajókkal. Áprilistól augusztusig többezer madár érkezik a szigetekre tojást rakni és költeni Afrikából, Ázsiából és Ausztráliából. Amint a kismadarak felnőnek, visszatérnek hazájukba. Legalább ötven fajta madár költ itt, többnyire halászmadarak repülnek ilyen messze, mint például a darvak, vadkacsák, récék és más fajok; átlagban 2-4 tojást költenek, és így együtt csak Pulau Dua 8 hektárnyi szigetén láthatók.

A Bojong-tornyot 1885-ben a hollandok építették, 75,7 méter magas. 18 emeletes világítótorony Anyer Kidulnál. Történelmileg nevezetes, jól ismert az ezer kilométeres Daendles postaútról, mely Anyert és Panarukant (Kelet-Jáva) köti össze1811 óta. A Karang Bolong tengerőart 50 km-re esik Serangtól, 140-reDzsakartától. Ez a part kitűnő pihenőhely, itt áll egy hatalmas szikla, nyílása a nyílt tengerre néz.

A Karang Bolong-part 50 ilométerre van Serangtól, vag y140-ra Dzsakartától a Karang Bolong úton.Eza zaz üdülőpart, ahol egy nagy szikla áll a vízben, nagy nyílással a közepén, mely a tág tengerre néz.

A Batu Kuwung hőforrás 70-80 Fahrenheit fokos (2-26 °C). Meleg vize jódos, de ként nem tartalmaz.

A Krakatau-hegy a Szunda-szorosban áll. Ezt a vulkánt jól ismerik az egész Földön, mert 1883-as kitörése megdöbbentő, nagy szerencsétlenséggel együttjáró világesemény volt. A kitörés erejét mutatja, hogy hangja még Ausztráliáig és Colombóig is elhallatszott. Az új vulkán 1928-ban emelkedett ki a tengerből. A geológusok 1951-ben jegyezték fel, hogy akkor az Anak Gunung Krakatau (a “Kr. fia hegy”) magassága épp csak meghaladta a tengerszint feletti 72 métert, de mostanra már elérte a 200-at is.

Rangkasbitung Lebak megyében az opálból (batu kali maya) és ónyxból készült tárgyak központja.

Bumi Jaya (Serang megye) különféle, export-minőségű fazekas munkáiról nevezetes.

Bevásárló központ (Shopping Center). Fedezzék fel és élvezzék Indonézia legkifinomultabb bevásárló központjait Tangerangban és Cilegonban.

Golfpályák. 11 golf- és egy autóversenypálya van Banten közelében. A luxus-kategória itt 18 lyukat és elsőosztályú ellátást jelent.

Pulau Umang fehér, homokos partja kristálytiszta vizű tengerre néz. Dzsakartától 183 kilométerre, mintegy 4 órai útra esik autóval és 5 percre hajóval. Üdülőhely és fürdőhelyi ellátás, pihenésre és az együttlétre a természettel kiváló. Csodás kilátás nyílik a Krakataura és az Ujung Kulon Nemzeti Parkra.

A Mesjid Agung Banten épületegyüttesben a mecset mellett jobbról és balról sírkert található, az északi oldalon pedig a Tiyamah-torony és egy temető.

Keraton Kaibon (a kaiboni palota) Kroya falu mellett fekszik, az Ó-Bantenbe vivő út mellékén, Serangtól hét kilométerre, a Surosowan palotától meg csak egyre. A Kaibon elnevezés a Kai-i buan kifejezésből származhat, Ratu Asiah-t jelöli, aki fia, Rafiudin szultán helyett uralkodott, a régens ugyanis 5 hónapos korában lett uralkodó.

Banten túracsomag

Első nap: Ujung Kulon (E/V)
Kora reggel elhagyjuk Dzsakartát, megyünk Labuanba. Érkezésekor kihajózás a Peucang-szigetre. Becsekkolás az ottani szállásra. Délután gyalogtúra a Peucang-szigeti sűrű trópusi dzsungelben. Késő-délután szabad.
Második nap: Ujung Kulon felfedezése (R/E/V)
A reggelit követően fél napos gyalogtúra Ciramesbe, Tanjung Layarba és Cibomba, mind Jáván; műemlékek, panorámás tájak, sűrű dzsungel - csak néhány a megtapasztalhatókból. Délután látogatás a Cidaon területen, a fauna megfigyelése.
Harmadik nap: Ujung Kulon felfedezése (E/V)
Átkelés a Peucang-szoroson Citerjunba, ez egy látványos terasz, melyet a Krakatau árja pusztított el, még mindig láthatók a nyomai. A parti szakasz pipás búvárkodáshoz alkalmas. Délután szabadfogalkozás.
Negyedik nap: Ujung Kulon – Dzsakarta (E/V)
Reggelit követően hajózás Labuanba, majd onnan autóval vissza Dzsakartába.

Első nap Dzsakarta – Labuan
A program egy látogatással kezdődik Banten körzetében (kb. 90 kilométerre Dzsakartától). A banteni palotaromok, a régi Banten múzeuma, s más történelmi emlékek megtekintése.
Második nap: Labuan – Krakatau (R/E)
Korai étkezést követően hajóval a Krakatau vulkánhoz, 4 óra normál hajóval + 1.5 óra motorcsónakkal, ennyi kell, csak az odaúthoz. Érkezéskor derül ki, hogy partra lehet-e szállni a vulkánszigeten. Ebédcsomag. Délután hajózás vissza Labuanba, majd onnan Dzsakartába. A szolgáltatás vége.

Pacto Tourism Related Services
www.pactoltd.com
e-mail: info@pactoltd.com

 

 

A pálmaolaj a természetből jön. Az olajat a pálma gyümölcséből hőkezelés, kivonás és tisztítás útján nyerik.
Teljes kihasználtság mellett hektáronként 7-10-szer több olajat nyerhetünk ki más növényi olajhoz viszonyítva. A pálmaolajnak számos előnye van a többi növényi olajhoz képest a tartósítási eljárásban is.
A Bank Indonesia 50 bázisponttal, 6, 5-ről 7%-ra emelte a referenciarátáját
„A nemzetközi közösség nem hagyhatja, hogy Szíriában még inkább romoljon a helyzet. Amennyiben bebizonyosodik a vegyi fegyverek használata, ez a legmélyebb pontja a szíriai konfliktusnak”, mondta Marty Natalegawa külügyminiszter egy sajtóközleményben, melyet Indonézia állandó ENSZ Képviselete adott ki New Yorkban, idézte az ANTARA, az Indonéz Hírügynökség.
Susilo Bambang Yudhoyono kész bejelenteni egy gazdaságpolitikai csomagot, hogy megelőző lépésként kezelje az esetleges gazdasági problémákat az országban.
Address: 1068 Budapest, Városligeti fasor 26. | TÉRKÉP |
Phone: (+36-1) 413 3800 Fax: (+36-1) 322 8669
E-mail: embassy@indonesianembassy.hu