Indonézia

Indonézia a Föld legnagyobb szigetországa, s egyben a negyedik legnépesebb is. Öt nagy sziget: Szumátra, Jáva, Kalimantán, Szulaveszi és Pápua, meg 30 kisebb szigetvilág alkotja, 33 tartományra osztva

Éghajlata
Trópusi: júniustól szeptemberig száraz, a nyugati monszun decembertől márciusig átmeneti jellegű, a kettő között nagyobb esőkkel. De még a nyugati monszun közepén is a hőmérséklet a 21 és 33 Celsius fok közötti tartományban van, kivéve a magasabban fekvő helyeket, amelyek természetesen jóval hűvösebbek. A legnagyobb esőzések ideje december és január szokott lenni. A páratartalom 60 és 100 % között mozog.

Nyelvek és nyelvjárások
Az indonéz szigetvilág lakói, a mintegy 350 különböző népcsoport több mint 483 nyelvet és nyelvjárást használ. A nemzeti nyelv a Bahasa Indonesia (bahásza) latin betűkkel és európai helyesírással írva. Minden kiemelt turista-uticélnál az elsődleges idegen nyelvet, az angolt beszélik és használják írásban is.

51 nemzeti park
E parkok az egyedülálló tengeri élővilág bemutatóhelyei; a Wallace-vonal környezete a 28 ezer növényfajjal a pici, ritka orchideáktól a hatalmas Rafflesia virágig; 3500 állatfaj, Szumátra és Borneó veszélyeztetett orángutánjaival és a komodói sárkánygyíkkal, a jávai orrszarvúval, Szumátra utolsó tigriseivel.

Konyha
Az indonéz konyha legfőbb állandó étele a nasi (rizs). A szigetvilág keleti részén egyes szigeteken a fő étel hagyományosan a kukorica, a szágó, a kasszava, az édesburgonya. A hal - frissen, sózva, füstölve, szárítva vagy krémként - mindenütt része az étrendnek. A kókuszdió úgyszintén mindenütt megtalálható és amellett, hogy főzőolajnak használják, a teje (fehér húsának leve) nagyon sok étel alkotórésze. A fűszerek és a csilipaprika is lényeges alkotóeleme a legtöbb ételnek, Nyugat-Szumátrán és Észak-Sulawesin meg ugyancsak bőven használják. Minden tartománynak, illetve régiónak megvan a maga konyhaművészete, amely főzési-sütési módszereiben és összetevőiben eltérhet. Az általános ízlésnek talán legjobban a jávai konyha felel meg, alapjául a zöldségek, szójabab, marhahús, csirke szolgál. Szumátrán a többi régiónál talán több, marhahúsból készült ételt fogyasztanak, Nyugat-Szumátra különösen híres az ún. padangi (stílusú) éttermekről, amik azután az egész országban elterjedtek. A fűszeres, erős ételek mellett ezekben a kiszolgálás is egyénibb. Kelet felé haladva inkább a tengerről származó alapanyagok jellemzik a napi étkezést, grillezve vagy fűszeresen. Balin, Pápuán, Észak-Szumátra felföldjein a sertéshúsból készült ételek a specialitások. A nem-muszlim régiókban és a kínai éttermekben is szolgálnak fel sertéshúst. Széles a választék az egész év során a trópusi és szubtrópusi gyümölcsökből. Bőséggel találhatunk Indonéziában kávé- és teaültetvényeket, több szigeten is. Főzeteik a legjobb éttermektől a falusi kifőzdékig mindenütt kaphatók. Van több szeszfőzde is, helyi italokat készítenek, Balin például a bremet (rizsbor), a toradzsák vidékén (Sulawesi) és Észak-Szumátrán pedig a tuakot. Országosan mindenütt ismerik-szeretik a szatét (sate, grillezett húsdarabok nyárson), a gado-gadót (mogyorószószos zöldségsaláta), a nasi gorenget (sült rizs, minden alkalommal felszolgálható) és a bakmi gorenget (sülttészta).
 

 

A pálmaolaj a természetből jön. Az olajat a pálma gyümölcséből hőkezelés, kivonás és tisztítás útján nyerik.
Teljes kihasználtság mellett hektáronként 7-10-szer több olajat nyerhetünk ki más növényi olajhoz viszonyítva. A pálmaolajnak számos előnye van a többi növényi olajhoz képest a tartósítási eljárásban is.
A Bank Indonesia 50 bázisponttal, 6, 5-ről 7%-ra emelte a referenciarátáját
„A nemzetközi közösség nem hagyhatja, hogy Szíriában még inkább romoljon a helyzet. Amennyiben bebizonyosodik a vegyi fegyverek használata, ez a legmélyebb pontja a szíriai konfliktusnak”, mondta Marty Natalegawa külügyminiszter egy sajtóközleményben, melyet Indonézia állandó ENSZ Képviselete adott ki New Yorkban, idézte az ANTARA, az Indonéz Hírügynökség.
Susilo Bambang Yudhoyono kész bejelenteni egy gazdaságpolitikai csomagot, hogy megelőző lépésként kezelje az esetleges gazdasági problémákat az országban.
Indonézek milliói, beleértve a külföldön élő indonézeket is, számtalan fesztivál és hagyományos esemény keretében ünnepelték a nemzet függetlenségének 68. évfordulóját
Indonézia nemzeti légitársasága Jakarta-London közvetlen járatot indít november 15-étől.
Hatta Radjasa gazdasági miniszter tájékoztatása szerint a mega-beruházásra mintegy 200 millió dollárt különített el a központi kormányzat.
Address: 1068 Budapest, Városligeti fasor 26. | TÉRKÉP |
Phone: (+36-1) 413 3800 Fax: (+36-1) 322 8669
E-mail: embassy@indonesianembassy.hu